Välkommen till Nordsvenska Bangolfförbundet

Utrustning

bangolfklubbacd 

Bangolf är en sport där du kan börja med ganska lite utrustning. I princip består utrustningen av klubba och boll. I motsats till långgolf så använder vi oss av endast en klubba, men däremot kan du, när du kommit igång ordentligt med sporten, vilja ha ett antal olika bollar. Sedan är en väska bra att ha till att förvara bollarna i. Många vill även ha en handduk, fönsterskrapa, värmepåsar och strumpa i sin bollväska. MEN till en början kan du oftast låna utrustning i de flesta föreningar, till du vet om du vill köpa egen utrustning.
 
Spelar du mestadels på FILT (gröna banor) kan du klara dig rätt långt med ca 5 bollar. Spelar du däremot mest på EB eller Betong kan du behöva ca 15-18 olika bollar. Spelar du endast MOS så klarar du dig med 1 boll, många som spelar MOS spelar med en golfputter utan gummi.

Klubba

En bangolfare använder oftast bara en klubba. När du spelar på alla underlag utom MOS, har den ett gummi på ena sidan, som gör det lättare att skruva bollen, på samma sätt som gummit på ett bordtennisracket utnyttjas. På MOS använder man sina vanliga klubba eller en putter, utan gummi.

Många undrar om längden på klubban och en tumregel är att skaftet bör sluta ungefär vid höftkulan (ej höftbenet) Många allmänhetsspelare väljer ofta för lång klubba och då kommer man ofta för långt ifrån bollen. Det som dock gör största skillnaden och som också är det mest utslagsgivande många gånger, är valet av boll. Som allmänhet har du bara en, men en bangolfare har många.” Läs mer under bollar.

Skaffa egen klubba

Bestäm om du spelar med vänster eller höger axel mot banan. De flesta spelar med vänster axel mot banan och räknas som högerhänt spelare och det är det man anger vid beställning. 

Bestäm längd. Man brukar säga till höftkulan ungefär. Följande längder brukar vara stnadard : 85 cm, 90, 95 cm. Man vill inte att klubban ska ta i magen. Glöm inte beställa gummi och ev. sugkopp.

Ofta får man lov att kapa klubban till yngre. Det kan en golfshop hjälpa till med. Många sätter också på annat grepp i en golfshop.

Viktigt att man är extremt noggrann när man sätter på grepp, då en liten vridning, kan innebära svårigheter att slå ett rakt slag om du hela tiden måste kompensera för ett vridet grepp. Golfshopar ska dock vara proffs på sånt.

Det finns inte klubbor att köpa på en vanlig sportaffär. Kolla med din förening så hjälper de dig. Kanske har de någon ny eller begegnad de kan sälja. Om inte, kan de tipsa dig hur du gör.  

Om du vill ha en speciell klubba till MOS spel, fungerar en vanlig golfputter, en vanlig allmänhetsklubba i stål eller NIFO- dubbel. Om man spelar med klubba med gummi, finns risk att det fatsnar i gräset, speciellt vid bunkerslag.

Bollar

Här får du veta mer om det här med bollar. Varför räcker det inte med en?

Proffsen har många bollar, en del upp till 1000 stycken. Färgen har ingen betydelse, vilket många nybörjare tror.

Man väljer istället boll utifrån helt andra egenskaper, såsom: Vikt, studs, storlek, yta. Sen påverkar även värmen egenskapen hos bollen.

En och samma boll tillverkas nästan alltid med tre olika ytor; olackad, rålackad och vanlig lack. Egenskaperna avgör hur mycket en boll biter i sargen, hur den rullar och studsar.

En tung boll rullar tex längre än en lätt boll. En boll med ruggad yta biter bättre i sargen än en slät. Med samma hårdhet på slaget, så är det bollen som utgör skillnaden, främst på de hårda underlagen.

Vilken värme bollen har är ytterligare en parameter som avgör hur bollen beter sig. En varm boll studsar oftast mer än en kall. På alla internationella tävlingar som EM och VM, har landslagen med sig coacher, vars uppgift delvis är att värma bollar. Detta är nästan en hel vetenskap.

Som nybörjare klarar man sig oftast med två eller tre bollar, en sk. rakbaneboll, en stum boll och en studsig boll. Bra utrustning, främst en bra boll, gör det mycket roligare. I många klubbar finns det numera också möjlighet att låna både bättre klubba och bollar.

 

Om jag vill köpa bollar?

Varken klubba, bollar eller väskor går att köpa i en vanlig sportaffär. Kolla i första hand med din förening. Många har hemma lite bollar till försäljning eller kan hjälpa dig med vad som du bör beställa, som nybörjare, så du får rätt typ av bollar och rätt längd på klubben. Det finns en hel del Facebook-sidor där du kan köpa bollar, hör med din förening för tips.

I Tyskland finns många som säljer via nätet, men då frakten tillkommer, kan det vara bra att sambeställa.

Övrigt

Annan utrustning du kan behöva

Bollväska - lägg gärna en microduk i botten, för att suga upp fukt.

Om det varit blött när du spelat, torka varje boll och väska. Bollarna kan få skador i lacken och "rullet" påverkas och kan bli ospelbara.

Handduk och skrapa - för att torka plåt, klubba och sarg 

Kylhandduk - för att kyla dig och bollar

Värmepåsar och strumpor - för att värma bollar 

Keps - mot sol

Vattenflaska - ta med runt varvet.

Paraply - för att ge skugga på plåt eller skydda vid regn. Helst inte randig, då det påverkar skuggan.


Publicerat: 2022-12-26 - Skribent: Admin

Outlook-rjrqmpbr.png