Välkommen till Nordsvenska Bangolfförbundet

Inför Tävling

När ditt barn kommer till punkten att hen vill börja tävla, finns det här nedan bra information som du kan ta del av.

Grundträning

Grundräningen gör du på hemmaplan, så långt det är möjligt.

Det är där du lär dig grunderna för hur du ska stå, hur du ska pendla med klubban och även tempot på svingen. Även principer för hur du vallar och puttar, jobbar du med hemma.

För att få till ett rakt slag, är det viktigt att var uppmärksam, så att du inte tittar upp för tidigt eller avbryter pendeln i slaget.

På hemmaplan lär du dig också principerna för när du ska använda en rakbaneboll, en stum boll och kanske en studsigare boll. Elller kanske en hård boll, som  tex klicker. Lär dig alla dina bollar i din väska på hemmaplan, så du vet hur de funkar, när du kommer på en annan anläggning.

Beroende på vilka mål du har, så är det avgörande hur mycket tid du lägger på träning. För att utvecklas som spelare, behöver man även träna på egen hand, inte bara på ungdomsträningarna och även träna på att tävla. 

Ju längre du kommer i din utveckling, ju mer får du koll på bollar och hur du skruvar dina slag med hook eller skärskruv. Ofta vill man kunna nyttja skruv, för att undvika att bollen hugger i kopppen. Istället vill man att den ska gå på nacken, dvs längst bak på banan, för att sen studsa tillbaka i kopp, för att få en spik dvs ett (1) slag. Spelar du mest MOS, blir avvägning och att läsa olika banor, något du utvecklar, men även att utveckla ett rakt slag, har du nytta av.

Innan du börjar tävla, kan det vara bra att ha koll på regler och hur du skriver ner speltips. 

Under rubriken "Förbered dig för tävling" beskriver vi mer hur du tränar på annan anläggning.

Att förbereda sig inför en tävling

Grundträningen bör man ha gjort på hemmaplan, om möjligt, men för att känna sig nöjd med en tävling, är det ofta viktigt att ha tränat på anläggningen innan!

Minst en dag innan, men helst flera dagar innan. Vanligtvis är anläggningen, där tävlingen spelas, stängt för allmänheten minst en dag innan tävling, så det är bara tävlingsspelare på plats. Kolla inbjudan, för att se om speciella tider gäller.

Andra saker att tänka på själva tävlingsdagen är allt ifrån mat, toapauser och vad du behöver ha med dig (t ex kläder). 

Nedan beskriver vi hur du och dina föräldrar bäst förbereder för tävling,

Träning inför tävling

 

1. Förbered gärna genom att fråga efter speltips. Finns det filmer om hur banorna ska slås, är dessa bra att titta på ett par gånger. 

2. Kolla om du eller dina kompisar har de bollar (eller liknande) som föreslås. Kanske kan klubben köpa in om det är någon speciell boll (gäller speciellt EB, Betong)

3. Väl på plats, försök få någon från hemmaklubben att gå ett varv med dig eller ännu bättre, förbered genom att boka tid med någon. 

4. Gå ett varv och skriv ner lägg, var bollen ska ta i vall och ev. bollval. Kolla även in tempot.  Se mer under "Om bangolf/skriva speltips"

5. Gå ett varv till. Efter varvet får du koll på vilka banor, du kanske måste lägga ner mer tid på. Glöm inte att fokusera även på puttarna!

6. Träna igen på banor som gått sämre. 

7. Gå ett varv och räkna.

8. Träna igen på de som gått sämre. Glöm inte puttar!

9. Gå ett varv och räkna.

10. Träna igen på de som gått sämre. Glöm inte puttar! Så fortsätter du så här så länge du orkar.


Tävlingsdagen

1. Ät en så bra frukost du kan. Ta med dig något du snabbt kan få i dig under morgonen för att fylla på.

2. På morgonen innan tävlingen är det träning och det är viktigt att spelaren utnyttjar denna möjlighet. Kolla vilken tid som gäller. 

3. Tänk på att den som går varv har förtur, vilket innebär att du normalt bara får slå igenom en bana. Stannar du och vill träna, måste du släppa fram spelare som kommer bakifrån. Så fastna helst inte på en bana, utan försök hinna ett gå ett varv på morgonen innan tävling.

4. Tänk positivt och tävla mot dig själv, först och främst. Alla har kommit olika långt i sporten och undvik att jämföra med andra.

5. Fyll vattenflaska, ha koll på dina speltips, värm bollar och om det regnar kan du behöva ha trasor och skrapa med. Har du långt hår, kan det vara bra att sätta upp det. Keps är bra att ha, oavsett om det är sol eller regn.

6. Gå på toa cirka en kvart innan du ska gå ut och spela. Oftast finns beräknade tider för när du ska gå ut, uppsatt på anläggningen.

7. Man går aldrig  runt ensam, utan alltd i grupp, oftast tre, men ibland två. För ungdomsklasserna brukar man vilja ha skrivare dvs de som skriver ner resultat. Ofta föräldrar. Normalt skriver inte den egna föräldern till sitt barn. 

8. Innan ni börjar, brukar man alla få ett provslag eller träna en minut. Den som står först i protokollet börjar. Du väljer själv om du vill nyttja provslaget. Efter det ska ni skaka hand och önska varandra lycka till! 

9. Kontakta domaren om ni är osäkra på tex om hur bollen ska flyttas eller andra regler, om ni skrivit fel i protokollet eller om du behöver gå på toaletten.

10. Efter att ni kommit in i mål, ska ni räkna ihop och skriva under protokollet i sekreteriatet. 

11. Stoppa något i magen så fort som möjligt, så du hinner till nästa varv. Glöm inte att dricka!

12. Kolla när du ungefär ska ut på nästa varv innan du börjar strosa runt och hänga med kompisar. Lämna helst inte anläggningen. Om du gör det, kolla med tävlingsledningen.

13. När det börjar närma sig start. Upprepa från punkt 5.

14. Alla dagar brukar avslutas med prisutdelning, så kolla med föreningen om när den beräknas, så du inte råkar åka hem.

Spellicens

För klubbtävlingar, behövs ingen licens, men för att spela en nationell tävling, DM, SM eller tex Snöflingan, krävs att du ha en spellicens.

Det kan ta minst en vecka att få licens, så det kan vara bra att vara ute i tid.

För att få en spellicens, betalar du oftast en tilläggsavgift på medlemskapet. Kontakta kassören i din klubb, så får du veta vad du behöver göra och vad det innebär att vara licensmedlem.

När licensen är betald, måste kassören meddelas. Klubben skickar sen en ansökan till Svenska Bangolförbundet kansli och efter några arbetsdagar, blir licensen registerad.

Det är först när spellicensen är registrerad, som det fungerar att anmälas sig till någon av de större tävlingarna ovan.

Licensmedlemskap bör synas på medlemskoranmälningtet, då alla med licens, kan spela gratis på alla anläggningar i distriktet. Kolla med din klubb om hur det funkar hos er.

Spellicens betalas en gång per år, inte vid varje tävling. Däremot kostar det att vara med i en tävling. Det är klubben som normalt betalar in startavgiften. Sen har varje klubb egna regler om vad som krävs för att få tävlingsavgiften betald. Kolla med din klubbs kassör, vad som gäller.

Regler

Mer om bangolfens regler kan du läsa på Svenska bangolfförbundets hemsida

Ett sätt att lära sig regler, kan vara att ta Grönt kort. Se under utbildning.

Kläder

Vid tävling är det obligatoriskt att bära klubbtröja eller -jacka samt sportbyxor eller –shorts (man får ej bära jeans). Även under den officiella träningen ska spelaren bära klubbtröja eller –jacka. På klubbkläderna ska klubbtillhörighet tydligt framgå. 

Vid lagspel ska alla spelare + lagledare bära klädsel enligt ovan. 
Vid regn kan man bära en regnjacka över klubbkläderna men då måste nummerlappen flyttas till jackan. 

Det är bra om shortsen/byxorna har fickor så man kan värma bollar i dem. Det är även bra att ha några tjocka sockar som man kan använda för att värma bollarna.

Tillåtna tävlingsskor är sportskor eller sandaler med kraftig hälrem. Crocs får man inte spela i. Bäst att alltid träna och tävla i samma skor, så du får samma lutning på kroppen.


Publicerat: 2022-12-26 - Skribent: Admin

Outlook-rjrqmpbr.png