Välkommen till Nordsvenska Bangolfförbundet

Tävlingsformer

Inom bangolfen finns en del olika tävlingsformer, på nedanstående sidor hittar du mer information.

Klubbtävling

Alla kan tävla i bangolf!

Klubbtävlingar är normalt det första man ställer upp i. Där krävs ingen tävlingslicens och oftast är tävlingarna inte så allvarliga. En del klubbar har olika veckotävlingar, där det även är okej att medlemmar från andra klubbar ställer upp. Varför inte passa på om du ändå har vägarna förbi.

Nästan alla klubbar spelar KM (klubbmästerskap) varje år där klubbens bästa spelare ska utses, ofta i olika klasser.

DM

Distriktsmästerskapet är en tävling som varje distrikt inom svensk bangolf anordnar, syftet är att utse den bästa individuelle spelaren i varje klass. I Nordsvennska spelar vi även 5-manna lag och mixed. 

De individuella klasser som finns är Ungdom (A, B, C och Öppen klass) herrjuniorer, damjuniorer, herrar, damer, oldtimers herrar, oldtimers damer,herrar veteran och damer veteran. 

Mästerskapet vandrar mellan klubbarna enligt given turordning. Under "Styrande dokument" finns mer beskrivet om DM,turordning och regler,

I Nordsvenska hålls även årsmötet i samband med DM.

Nationella

Nationella tävlingar i distriktet spelas under sommarhalvåret. Det är här vi träffs och trivs tillsammans! Brukar vara socialt och trevligt och man lär känna andra bangolfare. Nästan alla föreningar bjuder in till minst en tävling varje år. Dessa tävlingar kräver spellicens och för att vara med , måste en anmälningsavgift betalas in. Om det är spelaren eller klubben som betalar in, är olika från klubb till klubb. Ofta kan man man få avgiften betald om man bidrar i klubben med egna arbetstimmar eller annat enligt resp. klubbs regelverk. Hör med din klubb om vad som gäller för er och vilka tävlingar som finns att spela

I vårt distrikt håller tävlingarna oftast på i två dagar, oftast räknas varje dags tävling, som en separat. Folk från hela Sverige kan delta. På alla tävlingar utom MOS, har vi oftast tre olika spelklasser, utifrån spelstyrka (handicap),  samt ungdomklasser. Priser till de tre första inom varje klass, där klass 1 är den bästa. I norr har vi ungefär lika antal spelare i varje klass. Sista dagen avslutas oftast med en avslutande tävling, dit de som haft bäst resultat totalt över två dagars spel kvalificerat sig. 

Läs mer om indelning utifrån spelstyrka (LÄNK handicap). Ungdomar delas in efter ålder (Se LÄNK Ålder)

Hur håller jag koll på var tävlingar spelas och ser inbjudan?

En del klubbar har spescheman uppsatta på klubben eller på hemsidan, men det brukar bara röra de som är i närheten. Vill du se alla tövlingar kan du kolla på två sätt;

alt 1 Kolla in www.bangolf.se under Tävlingar. Föreningar som vill ha tävling, har ansökt om detta och när förbundet beslutat om speldagar etc, presnteras de här. När en tävling är färdigspelad, kan du klicka på tävlingen, så får du fram resultatet. Denna info ansvarar förbundet för att uppdatera.

alt 2 På HCP-online, under Tävlingar-> Pågång, kan man se föreningens inbjudan så man får veta starttider, priser etc. Välj Tävlingar-> På gång. Denna info ansvara föreningen för att uppdatera.

Seriespel

Seriespel  - viktigaste tävlingsformen!

Seriespel upplevs av de flest som den absolut viktigaste tävlingsformen och som får många bangolfare att sporra sig att fortsätta med sporten. Att ha ett seriespelslag (eller fler) är för många föreningar det absolut  viktigaste målet.

Det kan också för många föreningar vara drivkraften för att orka hålla igång sin egen anläggning. 

Inom svensk bangolf finns det div 3 upp till Elitserien. Seriepel spelas under 3 omgångar, en i maj, en i juni och en i juli, förutom Eliserien, som normalt spelas på SM-veckan.

I alla serier ska det spelas på olika underlag, vid varje omgång, så långt det är möjligt. Det gäller from 2021.

Elitserien - Sveriges bästa liga i bangolf! 

Här spelar de åtta bästa klubblagen i Sverige. Varje lag spelar med fem spelare per match, det spelas tre omgångar en omgång på filt, en omgång på EB och en omgång på betong. Varje lag möter varandra tre gånger en gång på varje omgång, En vinst ger två poäng och oavgjort ger 1 poäng, förlust 0 poäng.  Flest poäng när alla tre omgångar är slut står som  svenska mästare. Nytt från 201 är att tredje omgången spelas under SM veckan, under det individuella SM där det istället för match spel där ett lag möter ett annat så blir det ett poängsystem som är baserat på ett antal varv där minst antal slag per lag får flest poäng. 

Vilka föreningar har seriespellag i distriktet?

För närvarande dvs 2021 har Skellefteå, Umeå, Övik och Skönsberg seriespelslag. Sundsvall är för närvarande inte med i någon serie, men är den klubb, som rönt mest framgångar, över det senaste decenniet.

SM

Det spelas många olika SM

Ungdoms SM, Junior SM, Senior SM utomhus, Oldtimers SM, Inomhus SM, Mixed SM inomhus, SAGM (MOS-SM)

Ungdoms SM är för dig mellan 7 och 15 år. Från det år du är A-ungdom, kan Du spela alla SM nedan (utom Oldtimers)

Senior och Junior SM utomhus brukar vara en del av SM-veckan i början på juli. Om du är ungdom och ska ställa upp, bör du ha en hel del tävlingsvana, då det kan bli långa dagar och förmodligen lite hårdare motstånd än på USM.

Både herr och damklass i både senior och junior. Det är även där Elitseriens sista omgång normalt avgörs. Det bästa damlaget , får spela Europamästerskapet.

Hur och på vilket sätt SM tävlingen går till, anpassas varje år, utifrån bl.a. TV-sändningar. Bangolfen vill ju gärna synas på TV och brukar ha många tittare på. Läs mer i inbjudningar om SM. 

Inomhus SM har en junior, senior och oldtimers i dam och herr.

Mixed SM inomhus har bland annat många juniorer har på senare år även satsat på. Vill Du vara med, bildar du tvåmannalag med någon av motsatt kön, oavsett ålder. Ingen unik klass för juniorer finns, vilket innebär att Du tex kan spela med din förälder eller varför inte mor/farförälder. 

Oldtimers SM  - är SM:et med flest deltagare. Oldtimers och Veteran, indelat i herr och dam, samt en del lagtävlingar. 

SAGM (MOS-SM) - spelas normalt i september och har olika klassindelningar.
2021 arrangerade Sundsvall BGK tävlingen som lockade ca 140 deltagare.

EM och Europacupen

Europa mästerskap delas in i tre helt olika mästerskap, som spelas på tre helt olika ställen. (Sen finns även Europacuepn, som beskrivs nedna)

Junior EM, Senior EM, Oldtimers EM. 

Dessa spelas vart annat år någonstans  i Europa, normalt på två underlag t.ex. betong och europabana. Väldigt sällan på filt. Något för MOS finns ännu inte.

För att vara med här måste spelaren bli uttagen av den svenska förbundskaptenen. Spelas både individuellt och i lag. Syftet med tävlingen är att utse det bästa europeiska landslaget och den individuellt bästa spelaren i Europa.

De indelas i herr och damklasser och lagtävling, som oftast är den viktigaste. Ibland förekommer även även Mixed.

Champions League eller Europacupen som det ockås kallas får det klubblag som vinner Elitserien spela. Uppsala har vunnit de senaste 11 åren (2019) Den som vann cupen året innan, har en given plats, så oftast har Sverige fått skicka två lag och då är det den som kom tvåa i Elitserien. Det klubblag med damer som vann SM får också åka.

VM

Världsmästerskap delas in i fyra helt olika mästerskap, som spelas på tre helt olika ställen.

Junior VM, Senior VM, Oldtimers VM samt WAGM (MOS-VM)

Dessa spelas vart annat år någonstans i världen, alla utom MOS spelas normalt på två underlag t.ex. betong och europabana. Väldigt sällan på filt. 

För att vara med här måste spelaren bli uttagen av den svenska förbundskaptenen. Spelas både individuellt och i lag. Syftet med tävlingen är att utse det bästa europeiska landslaget och den individuellt bästa spelaren i Europa.

De indelas i herr och damklasser. 

Man tävlar i lag och individuellt i två olika spelformer, slagspel och matchspel, med reservation för att annat kan gälla för  WAGM (MOS-VM). Lagtävling anses oftast som den viktigaste. 

Ibland förekommer även även Mixed dsv en herre och en dam, spelar i par.


Publicerat: 2022-12-26 - Skribent: Admin

Outlook-rjrqmpbr.png